Mange sier at nøkkelen til en suksessfull bedrift ligger i en god foretningsplan, og det stemmer. Men en annen ting du også trenger er finansene til å gjøre drømmen din virkelig. Men hvordan kan du fikse det, finnes det støtteordninger og steder du kan henvende deg?

I Norge er det godt lagt til rette for å starte opp nye bedrifter, store og små. Det finnes mengder av steder man kan henvende seg for rådgivning og økonomisk støtte til å starte opp. Det finnes støtte du kan søke gjennom ideoppbyggingsfasen og til selve gjennomføringen av ideen.  Her gir vi deg en liten oversikt over de beste stedene å søke støtte fra.

NAV.no

På NAV sine sider finner du informasjon om det å være arbeidsgiver, det å starte egen bedrift og hva NAV kan bistå deg med i mens du starter din bedrift. Er du arbeidsledig og går på dagpenger, eller går du på Arbeidsavklaringspenger, kan du søke om å beholde dette under oppstarten av bedriften. Dette sikrer deg en inntekt mens du gjør den jobben som skal til for å få en god start for bedriften din. NAV har også etablererskurs som kan tas ved ditt lokale NAV kontor eller på nettet. Der får du all kunnskap du trenger om å starte bedrift.

Etablerer.no

Her vil du finne kurs om det å etablere seg som bedrift. Det finnes også mye kunnskap om hvordan man går frem når man starter bedrift, for å få best mulig utgangspunkt.

Innovasjon Norge

Dette er virkelig en gullgruve for entreprenøren som har en plan de kan stille seg bak. De hjelper de gode prosjektene, og med det menes prosjekter som bringer Norge videre. Innovasjon Norge bidrar med rådgivning og kompetanse samtidig som de hjelper deg å bygge nettverk og en sterk profil. De tilbyr dessuten forskjellige former for finansiering, deriblant lån, tilskudd, garantier og egenkapital.

Innovasjon Norge har egne støtteordninger for tradisjonelt jordbruk, landbruk, fiskerinæring og bioenergi. De gir støtte i to forskjellige faser og det er etableringstipend og stipend til ideutvikling. De har også andre former for stipend men du kan ikke søke på alle samtidig.

Det stilles selvsagt en god del krav til deg som søker både i forbindelse med kvalifikasjoner og god gjennomføring av foretningsplanen. Du må også følge opp etterhvert som planen din skrider frem og holde Innovasjon Norge oppdatert. Du må også kunne stille 25% egenkapital ettersom stipendet skal være et supplement til og ikke en erstatning for egenkapital.

Finnes det andre muligheter?

Det finnes andre måter å finansiere prosjektet ditt på også og det er gjennom private investeringer og venture kapital. For å få en privat investor må du presentere et godt gjennomtenkt prosjekt, og det bør være til en privatperson som ønsker å investere i lokalt næringsliv. Da bør du også være klar over at de ofte vil involvere seg. Ønsker man et mer profesjonelt nettverk så kan man få finansiering hos selskaper som er spesialister på å hjelpe entreprenører i oppstartsfasen. Du kan også kontakte lokale banker for hjelp til oppstart.